„DZIEŃ HERBATY”

Spotkanie przy herbatce. To dziś obchodziliśmy „Dzień herbaty”. Dowiedzieliśmy się, jak to przez przypadek został odkryty zielony liść, który okazał się być wyjątkowym napojem. Poznaliśmy jak dorastają krzewy herbaciane oraz jak się je zbiera i przetwarza. Wyjątkowość tego napoju, zależy od jego gatunku oraz miejsca na świecie, w którym się go spożywa. Inne znaczenie ma herbata w Turcji gdzie pije się ją z cukrem, a inne w Anglii, gdzie pije się ją bez dodatku cukru, ale z mlekiem. Mieliśmy okazję zaobserwować jak parzy i podaje się herbatę na różne sposoby. Podziwialiśmy herbatę podawaną w szklankach, porcelanowych filiżankach, herbacianych słoiczkach, a nawet w pamiątkowych kubeczkach na nartach oraz innych specjalnych naczyniach. Herbaty te zachwyciły nas wyjątkowym kolorem, uwodzicielskim zapachem, a nade wszystko niecodziennym smakiem. Mogliśmy skosztować niespotykanych herbat świata i tak: parzonej po turecku, podawanej na dworze królewskim, rozgrzewającej, parzonej w karmelowych kulkach, podawanej na narciarskich stokach, kwiecistej a nawet matchy i yerby. Każda z herbat związana była z opowieścią, która dodawała jej odrobinę uczucia, skrawek serca i ciut wspomnienia, a to wszystko złożyło się na wyjątkowość tego napoju.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim za przygotowanie i piękne zaprezentowanie w odpowiednim klimacie swojej herbatki. Dziękujemy również za przygotowanie pyszności do herbaty, a wszystkim dziękujemy za obecność. To był niecodzienny herbaciany dzień.