Stowarzyszenie "Wielkie Serce"

Stowarzyszenie na rzecz Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 1

KONTAKT

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 1
ul. Barska 45
30 - 307 Kraków

tel/fax  12-266-29-67

 

W NASZEJ SZKOLE PROPONUJEMY

 NASTĘPUJĄCE KIERUNKI KSZTAŁCENIA

 

CUKIERNIK

      Wypiek ciast, ciasteczek i tortów to główne zajęcie uczniów w czasie zgłębiania tajników tego zawodu. Uczniowie zdobywają umiejętności sporządzania podstawowych wyrobów ciastkarskich i cukierniczych oraz ich dekorowania. Praktyki zawodowe odbywają się w cukierniach i zakładach cukierniczych.

 

KALETNIK

    Uczniowie poznają zasady produkcji wyrobów ze skóry oraz sposoby użytkowania maszyn kaletniczych. Wiele prac wykonują ręcznie, zatem korzystają z młotków, nożyc, noży, różnego rodzaju cęg, szczypiec, szydeł czy igieł rymarskich. Wykonują galanterię taką jak: torebki, plecaki, portfele, piórniki a także dokonują drobnych napraw.

 

KUCHARZ

    Uczniowie zdobywają umiejętności związane z techniką przyrządzania różnych potraw i obsługą konsumenta. Uczą się przygotowywać posiłki według określonych receptur oraz odpowiednio do okazji nakrywać stół. Potrafią przygotować przyjęcia okolicznościowe jak też obsługują wszystkie ważne uroczystości szkolne. Nasi uczniowie odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach kucharskich.

 

KRAWIEC

    Uczniowie zdobywają umiejętności z zakresu krawiectwa lekkiego damskiego i dziecięcego. Uczą się właściwego zdejmowania miar z figury, projektowania i modelowania odzieży, krojenia , a także obsługi specjalnych maszyn krawieckich. Uczniowie wykonują stroje na przedstawienia szkolne oraz na potrzeby szkolnego zespołu tanecznego. Uczeń kończąc ten kierunek potrafi samodzielnie uszyć bluzkę, spódnicę, spodnie czy dokonać różnorodnych przeróbek odzieży.

   

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

    Uczniowie opanowują tu umiejętności związane z obsługą gości hotelowych i codziennymi umiejętnościami porządkowymi. Poznają zasady świadczenia usług hotelowych. Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni na stanowisku: pokojowa, pracownik pralni.

 

 

SPRZEDAWCA

    Uczniowie podczas praktyk przygotowują się do pracy w obiektach handlowych. Uczą się sprzedaży produktów oferowanych w sprzedaży detalicznej oraz hurtowej. Poznają sposób organizowania zaopatrzenia i przyjmowania dostaw towaru, sposób czyszczenia, sortowania, metkowania i eksponowania przedmiotów handlowych.

 

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

    Uczeń  w zakresie mechaniki podwoziowej nabiera umiejętności posługiwania się kluczami maszynowymi, elektronarzędziami, spawarką, ściągaczami do łożysk i końcówek układu zawieszenia oraz układu kierowniczego, jak też weryfikuje przydatność części zamiennych.

 

MONTER ZABUDOWY I ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE

    Jest to zawód szerokoprofilowy pozwalający na wykonywanie większości prac wykończeniowych w budownictwie. Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: montowanie systemów suchej zabudowy, wykonywanie robót malarskich, tapeciarskich, posadzkarskich i okładzinowych.

    Możliwość uzyskania kwalifikacji: Montaż systemów suchej zabudowy (1 rok nauki), wykonywanie robót malarsko-tapeciarskich (2 rok nauki), wykonywanie robót posadzkarsko-okładzinowych (3 rok nauki).

 

PRACOWNIK POMOCNICZY KRAWCA

    Zgodnie z nowym rozporządzeniem MEN z dn. 13 marca 2017 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego, został wprowadzony zawód – pracownik pomocniczy krawca. Zawód ten kierowany jest wyłącznie dla uczniów z orzeczeniem o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim. Uczeń przygotowując się do tego zawodu będzie wykonywał proste czynności związane z wykonaniem prostych sztuk odzieży obsługą prostych maszyn szwalniczych. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pracownik pomocniczy krawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

 1) wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy dla krawca;

2) technik konstruowania i modelowania wyrobów odzieżowych;

3) dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych;

4) obsługiwania prostych maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych;

5) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą klientów w zakładzie krawieckim;

6) nabywania umiejętności z zakresu kompetencji personalnych, pracy zespołowej, odpowiedzialności za przydzielone zadania;

7) wytwarzania prostych wyrobów odzieżowych.