XI KONKURS „WIELKANOC PO KRAKOWSKU”
10 kwietnia Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie zorganizował po raz jedenasty konkurs „Wielkanoc po krakowsku”. Celem konkursu jest pielęgnowanie tradycji Świąt Wielkiej Nocy, propagowanie sztuki kulinarnej i cukierniczej, rozbudzanie zamiłowania do zawodu oraz wyłanianie talentów wśród młodzieży. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy lub wyrobu związanego z Wielkanocą.
Naszą szkołę reprezentowała Julia z kl. 2b w kategorii cukiernik. Uczennica wykonała tradycyjny mazurek na cieście kruchym z malinowym curdem i kajmakiem z dodatkiem cukru nierafinowanego z melasami. Julia zdobyła III miejsce, mazurek pięknie się prezentował i pysznie smakował. Gratulujemy!
Dziękujemy Stowarzyszeniu Wielkie Serce za ufundowanie surowców na konkursowy wypiek. Dziękujemy również @Margarita Semenkovich za wyjątkowe foremki, które zostały wykorzystane do dekoracji.