XXVI MAŁOPOLSKI KONKURS SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Dnia 7 marca uczennice Julia Pietrzyk i Nikola Flizak reprezentowały Branżową Szkołę I Stopnia nr 30 w XXVI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Wiosenne przebudzenie” w zawodzie kucharz i cukiernik.

Julia wykonała Monoporcję szafranową z gruszką z musem jogurtowo-pistacjowym. Nikola wykonała Szpinakowy raj z piersi indyka z orzechową harmonią smaków z dipem rzodkiewkowym.

Rywalizacja była zacięta. Uczestnicy byli oceniani przez międzynarodowe jury: techniczne i degustacyjne. Konkurs rozpoczynał się od zadania obowiązkowego dla każdego uczestnika. Kucharze musieli wykazać się umiejętnością posługiwania się nożem, krojąc warzywa techniką juliennne i chiffonade. Cukiernicy musieli wykonać cynamonki.

Za przygotowaną potrawę i deser uczennice otrzymały wyróżnienie. Jesteśmy dumni z ich sukcesów. Zapraszamy na fotorelację.